dimecres, 28 de gener del 2015

Què és l'òpera? Quina és la primera òpera i qui la va composar?

Hola a tots!

En aquesta primera entrada, tractarem de donar resposta a les primeres qüestions que plantejarem a l'anterior publicació.

En primer lloc, l'òpera és un gènere de teatre musical que abraça diferents arts, on es combina: la música, a través de la veu de les persones, ja siga com a solistes o com a conjunt coral, els sons de l'orquestra, tots aquests dirigits pel director; la literatura mitjançant el llibret; les arts escèniques, principalment la dansa; les arts escenogràfiques representades a través de la pintura, l'arquitectura, les arts plàstiques o la decoració; l'atrezzo que fa referència a la vestimenta i maquillatge, i finalment, la il·luminació i uns altres efectes d'escenografia.

Representació de "McBeth" a la Metropolitan Opera de Nova York. / Ap. Imatge extreta de elcorreo.com


L'origen de l'òpera es remunta a fa poc més de 400 anys, entre finals de 1590 i principi de 1600 (segles XVI-XVII), gràcies al grup de pensadors Camerata Fiorentina que, amb el seu interés per recrear el model de la tragèdia clàssica de l'Antiga Grècia (més de 1000 anys abans), van descobrir que els actors de les representacions clàssiques recitaven el text a una veu (monodia) i això els va servir de punt de partida per a realitzar el que es consideren les primeres òperes nascudes a Florència, les qual tracten d'imitar aquesta forma d'interpretar.

Dafne de Jacopo Peri i Otavio Rinuccini està considerada la primera òpera i va ser representada al palau del comte Jacopo Corsi al 1597. Aquesta partitura es troba desapareguda. 

És el casament d'Enric IV de França i Maria de Médici el que, Peri al 1600, torna a fer una òpera nomenada Eurídice, la qual és la primera òpera que podem trobar les partitures. I, el 24 de febrer de 1607, es representa la peça que el senyor de Gonzaga (ducs de Mantua) demana que se li compose. Aquesta va ser Orfeo, favola in musica composada pel cremonés Claudio Monteverdi, on es revolucionen tots els esquemes de l'òpera i per la qual s'estableixen les parts que apareixeran a aquest gènere.

"En Florencia en el año 1600 se celebra la boda entre María de Médicis y Enrique IV de Francia. A esta boda asisten Vincenzo Gonzaga, duque de Mantua y pariente de la esposa, y su corte. Allí asistieron a la representación de Euridice de Jacopo Peri. Supuestamente, entre los asistentes se encontraba Claudio Monteverdi, miembro de la corte de Gonzaga. Debido al éxito de la obra de Peri, Gonzaga pidió a Monteverdi componer una ópera basada en el mismo mito y siguiendo el estilo musical de la escuela florentina.

L'Orfeo, favola in musica es una de las primeras obras que se cataloga como ópera. Fue compuesta por Claudio Monteverdi sobre un poema de Alessandro Striggio para los carnavales en Mantua. Fue estrenada en la Accademia degl'Invaghiti en Mantua en febrero de 1607 y el 24 de febrero del mismo año en el Teatro de la corte de Mantua. Fue publicada en Venecia en 1609."
Referència extreta del blog benditalamusica.blogspot.com.es 


Llibret de Eurídice de Jacopo Peri. Imatge The Newberry Library, Pio Resse Collection, 1889 (A Britannica Publishing Partner)

Llibret de Orfeo, favola in musica de Claudio Monteverdi


Les novetats que van aparèixer a l'òpera de Monteverdi, Orfeo, favola in musica van ser principalment:

  • El nombre de musics de l'orquestra és molt més nombrós del que abans havia aparegut. Fins a 43 instrumentistes

«Orfeo libretto instruments characters» de Claudio Monteverdi (1567–1643) - http://icking-music-archive.org/scores/download.php?file=monteverdi/orfeo/notas.pdf. Disponible bajo la licencia Dominio público vía Wikimedia Commons - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Orfeo_libretto_instruments_characters.jpg#mediaviewer/File:Orfeo_libretto_instruments_characters.jpg
Partitura de 1609: la llista d'instruments que va escriure Monteverdi està a la dreta.

  • L'OBERTURA és el moment musical el qual servia per a acompanyar al públic fins als seus seients. En aquesta òpera, la Marxa dels Ducs de Mantua, convidava a seure. En aquest tall dels tres primers minuts, és Jordi Savall (director) qui fa el passeig fins l'orquestra emulant aquella introducció musical al públic i que finalitzarà en l'inici de la història que es va a contar a continuació.
  •  L'ÀRIA és l'altre moment musical de l'òpera en el qual Claudio Monteverdi, introduirà en el que seria el format d'òpera. Ací, trobarem altre tall del mateix concert abans esmentat. És l'ària Rosa del cel on Orfeo, el dia del seu casament, on canta junt a Eurídice al Sol, el qual li pregunta "Qui pot ser més feliç que jo un dia com hui?.Aquesta és la primera ària de la història de l'òpera. Si punxeu ací, trobrareu la lletra amb la traducció al castellà.





Si voleu disfrutar de l'òpera sencera de l'Orfeo, favola in musica interpretada al Teatre del Liceu de Barcelona per la Capilla Reial de Catalunya, Le Concert des Nacions, per Jordi Savall i uns altres solistes, punxeu ací.

Abans d'acabar, m'agradaria plantejar-vos noves qüestions a esbrinar:

  • Quines són les parts d'una òpera?

  • Quins compositors de música barroca destacaren a l'òpera?


Per finalitzar aquesta entrada i per tal de disfrutar de la història del naixement de l'òpera d'una forma molt entretenguda, vos recomane el programa emés a TV3, anomenat Òpera en texans - El naixement de l'òpera on es compara el naixement d'aquest gènere musical amb el rock a més, d'ampliar la informació ací recollida.





Espere que disfruteu d'aquesta entrada!!